Druga wersja bloga :

Julie^^ znowu będzie dla Was pisać recenzje! Nie jestem na razie popularna , to jest adres mojego starego bloga z którego przynajmniej moje przyjaciółki mogą mnie kojarzyć: http: recenzje-julie.blog.onet.pl

Wpisy

  • sobota, 19 października 2013
    • Zapowiedzi recenzji

      Już niedługo pojawi się recenzja filmu "GRAWITACJA" - z Sandrą Bullock

         

      Oraz recenzja książki Pozaświatowcy 3 - którą dopiero zaczęłam czytać ;) 

         

      Mam również dwie lektury na raz - Przygody Odyseusza oraz Opowieść Wigilijną... Trochę tego jest ;) 

       

      Do zobaczenia wkrótce! :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      julie121001
      Czas publikacji:
      sobota, 19 października 2013 12:09
    • Powrót

      Bardzo przepraszam, że tak długo nic nie pisałam, jednak dużo działo się u mnie, po za tym stwierdziłam, że muszę odpocząć od bloga. Jednak od dzisiaj znów startuję z recenzjami i mam nadzieję, że już nie wywinę takiego numeru jak ostatnio :( :) 

       

      Julie^^

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      julie121001
      Czas publikacji:
      sobota, 19 października 2013 12:01
  • niedziela, 16 czerwca 2013
    • Recenzja filmu "1000 lat po ziemi"

      W internecie znaleźć można pełno skrajnych recenzji tego filmu - jedne są bardzo pozytywne, a drugie nie zachęcają do pójścia na film i autorzy dają filmowi ocenę aż 1/10! Jeśli chcecie dowiedzieć się co ja sądzę o tym filmie, to zapraszam :3

       Ludzie dotychczas mieszkali na ziemi - niestety, zanieczyszczenia spowodowały, że wykształciły się zwierzęta i stwory gotowe do zniszczenia ludzkości. Nastąpiła więc ewakuacja na inną planetę, na niej ludzie spotkali kolejne niebezpieczeństwa - Ursy. Pokonali je Duchy - ludzie, którzy nie odczuwają strachu. Do nich należy Cypher Raige. Jego syn - Kitai jest jeszcze kadetem i żyje w cieniu swojego ojca zasłużonego dla narodu. Żeby wzmocnić więź między ojcem i synem, Cypher postanawia zabrać Kitai'a na wyprawę na inną planetę. Niestety, statek rozbija się na... Ziemi. Żywi zostają tylko Kitai i Cypher. Niestety, dorosły Raige jest ranny. Kitai musi przejść 100 km aby odnaleźć nadajnik i wysłać sygnał S.O.S

      Scenariusz napisał Will Smith, uważam, że ogólnie fabuła jest bardzo ciekawa i historia trzyma w napięciu. Jaden Smith też spisał się bardzo dobrze, podobało mi się również jak grał w filmie Karate Kid :-) 

      Efekty specjalne również są na wysokim poziomie, właściwie wszystko tu jest dobre, przede wszystkim dobrze zrealizowane. No tak, ale jest jedno ale - początek jest świetny, troszeczkę gorzej ze scenami podczas których Kitai spotyka różnych wrogów, ale nie jest tak bardzo źle :-)

      Film mi się podoba, jednak nie jest on dla wszystkich. Jeżeli lubicie sience-fiction i motywy podróży, to ten film wam się spodoba. Jeśli jednak nie przepadacie za science-fiction, to lepiej nie oglądajcie, no chyba, że chcecie spróbować :-)

      Pozdr!

      Julie^^

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Recenzja filmu "1000 lat po ziemi"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      julie121001
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 czerwca 2013 15:59
  • środa, 12 czerwca 2013
    • Recenzja książki "Co za tydzień 3"

      Bardzo Was przepraszam za tak długą przerwę - ale  miałam bardzo dużo zajętego czasu :-( 

      Książka Co za Tydzień 3 jest oczywiście trzecią częścią z serii, ale jeśli bardzo Wam zależy, żeby przeczytać od razu tą, to możecie po nią sięgnąć (chociaż lepiej, jeśli przeczytacie poprzednie części najpierw).

      Seria jest właściwie TYLKO DLA DZIEWCZYN, bo chłopaki mogą się szybko znudzić :)

       Co za Tydzień 3 opowiada o 4 przyjaciółkach : Jade, Cloe, Holly i Tansy, które nie mają łatwego życia. Każda boryka się z problemami, na szczęście - od czego są przyjaciółki! Mogą na siebie liczyć, chociaż nie zawsze jest między nimi tak różowo.

      Jak już mówiłam, seria jest tylko dla dziewczyn, no chyba, że jakiegoś chłopaka interesują dziewczyńskie sprawy :D 

      Autorka książki - Rosie Rushton pisze bardzo ciekawie, nie zdarzyło mi się chyba, żebym podczas lektury wszystkich 3 części zaczęła się nudzić. Pełno tu krótkich, ale znaczących opisów. Pełno zwrotów akcji, a to przecież książka obyczajowa :)

      Każda z bohaterek jest inna, ma swoje zalety i oczywiście swoje wady. Podoba mi się to, że dziewczyny nie są tu pokazane jako bohaterki bez wad. Fajne jest również to, że problemy, z którymi muszą sobie radzić, nie są rozwiązywane bardzo szybko i może się zdarzyć, że choć na początku wydawało się to błahe, potem staje się coraz gorszym problemem. Bohaterki oczywiście radzą sobie ze wszystkim - jak to dziewczyny :P

      Pozdr! 

      Julie^^

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      julie121001
      Czas publikacji:
      środa, 12 czerwca 2013 16:59
  • środa, 29 maja 2013
    • Recenzja książki "Niesamowity dwór" -Zbigniew Nienacki

      Książkę dopiero co skończyłam czytać, więc recenzję dodaję tak "na świeżo" :D

       Powstało dosyć dużo książek o Panie Samochodziku - tym razem p . Tomasz zostaje kustoszem muzeum w starym dworku w Janówce. Wraz z nim przygotować muzeum jadą studenci -  Jan Bigos i panna Barbara Wierzchoń. Okazuje się jednak, że w dworku straszą duchy! Pan Samochodzik musi szybko odkryć co się tu dzieje.

      Książka niesamowicie wciąga - już od kilku pierwszych stron przenosimy się do świata pana Tomasza. Atmosfera grozy i tajemniczości utrzymuje się prawie przez cały czas, dzięki czemu książka jest jeszcze bardziej wciągająca. Dramatyczne wydarzenia przeplatają się z tymi codziennymi i zabawnymi. Bardzo podobają mi się również momenty,  w których Pan Samochodzik udaje nudnego człowieka :D

      Bardzo polecam kupienie i przeczytanie tej książki, bo warto. Sięgam teraz po kolejne części P.Samochodzika, gdyż książki są naprawdę ciekawe, zabawne, wciągające.... Mogłabym tak wymieniać jeszcze długo. 

      Julie^^

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      julie121001
      Czas publikacji:
      środa, 29 maja 2013 14:20
  • niedziela, 26 maja 2013
  • poniedziałek, 20 maja 2013
  • poniedziałek, 13 maja 2013
    • Recenzja filmu "Iron Man 3

      Długo czekałam na kolejną część przygód Tony'ego Stark'a - genialnego wynalazcy. Premiera miała miejsce 9 maja w Polsce, chociaż w Londynie już 18 kwietnia. Taka ciekawostka: u nas najpóźniej pojawił się film! 

       Tym razem Iron Man będzie musiał się zmierzyć z dosyć potężnym wrogiem. Będzie musiał również zadać sobie pytanie, czy zbroja czyni go bohaterem. W walce ze złem pomagać mu będzie oczywiście Pepper, ale również mały Herley (no , mały... pewnie w moim wieku :D) oraz pułkownik James. Nie jest jednak łatwo, gdyż Tony cierpi na... bezsenność!

      Zacznę może od scenariusza - fabuła jest dosyć ciekawa, dużo w niej zaskakujących momentów, takich, których widz naprawdę się nie spodziewa. Humor również jest 'powciskany' w fabułę, chociaż dzięki niemu historia jest barwniejsza i ciekawsza. Jednak koniec filmu jest już trochę przesadzony i w filmie bardzo nie pasuje mi rola Mayi... Nie wnosi zbyt wiele do filmu, a czarny charakter też jakoś się nią zbytnio nie przejmuje. Na miejscu twórców nie dodałabym tu tej postaci. Ale cóż! 

      To teraz czas na Efekty Specjalne :) Są oczywiście na najwyższym poziomie, jak to bywa w tego rodzaju produkcjach :) Iron Man i War Machine (oraz pozostałe maszyny Tony'ego) wypadają bardzo efektywnie, więc miło się na to wszystko patrzy. Wybuchy, walki... Genialnie zrobione efekty przyciągają widzów (ciekawe czy w Polsce powstanie kiedyś film z takimi efektami...).

      Aktorzy spisali się znakomicie, jednak pod koniec Gwyneth Paltrow ma trochę ciężką rolę do odegrania, jest to trochę przesadzone. Ale nie przeszkadza jednak w odbiorze filmu, więc nie będę tego aż tak krytykować. Sami oceńcie podczas oglądania seansu :D 

      Film bardzo mi się podobał, mam nadzieję , że zamieściłam w recenzji wszystko, co chciałam powiedzieć :D

      Jakąś wenę mam dziś wieczorem, ale to chyba dobrze? 

      Julie^^

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      julie121001
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 maja 2013 20:28
  • niedziela, 05 maja 2013
    • Recenzja książki "Baśniobór V"

      Szczerze mówiąc, spodziewałam się w ostatniej części wielu bitw, jednak autor Baśnioboru oferuje nam o wiele więcej! 

       Kendra i Seth wyruszają na niebezpieczną misję - muszą znaleźć ostatni artefakt. Niestety, Stowarzyszenie ciągle depcze im po piętach. Wkrótce Sfinks pozyskuje wszystkie klucze do otwarcia więzienia demonów i świat może legnąć w gruzach. Na szczęście jest rodzina Sorensonów! 

      Wszystkie części Baśnioboru wciągają od pierwszych kilku stron, a ta wciągnęła mnie od kilku pierwszych zdań. Usiadłam w fotelu i pomyślałam "No, wreszcie mogę ją przeczytać" :) 

      Właściwie to wszystkie ostatnie części jakiś dobrych książek są wypełnione walkami, wyścigami, wzruszającymi rozmowami itp. itd. :) Dobrze, że ta część Baśnioboru taka nie jest. Dużo w niej rozmów, ciekawych zdarzeń, zwrotów akcji i niespodziewanych sprzymierzeńców. To wszystko sprawia, że ostatnia część serii jest (przynajmniej według mnie) jedną z najlepszych części. Bo oczywiście na pierwszym miejscu jest Baśniobór I :)

      Dialogi są też świetne, oczywiście najlepsze są te, w których uczestniczy Seth ;)

      Jeśli jednak nie czytaliście poprzednich części, powinniście najpierw sięgnąć po wcześniejsze, ponieważ jeśli przeczytacie później poprzednie części, to będziecie wszystko wiedzieć i nie sprawi Wam to frajdy. 

      To chyba tyle o Baśnioborze! Czekam teraz na kolejną książkę B.Mulla - The Candy Shop War (w polskim tłumaczeniu >>Cukierkowa Wojna<

      Pozdr!

      Julie^^

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      julie121001
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 maja 2013 18:34
  • wtorek, 30 kwietnia 2013
    • Recenzja książki Felix, Net i Nika oraz Nadprogramowe Historie

      Tą recenzję piszę jednocześnie na bloga i na konkurs organizowany przez stronę Gildia.pl :) Jeśli chcecie się zgłosić do konkursu, tu macie link: http://www.literatura.gildia.pl/konkursy/2013/felix-net-i-nika-oraz-nadprogramowe-historieO konkursie dowiedziałam się na stronie http://blogujemyoksiazkach.blox.pl/html :)Ale żeby już nie przedłużać, oto recenzja: 

       

      Po długim czekaniu, książka Felix, Net i Nika oraz Nadprogramowe historie jest już u mnie na półce! Bardzo mi się spodobała, ale więcej zaraz Wam powiem (a właściwie napiszę :).

       Tym razem mamy do czynienia ze zbiorem opowiadań - a nie jedną historią. W książce znajdziemy opowiadanie o wiosce, w której mają miejsce dziwne mutacje genetyczne, ale również o siedemdziesięcio letnej Superpaczce, alternatywnym świecie, który bardzo przypomina średniowiecze i wiele, wiele innych. Oczywiście wszystkie bardzo wciągają :)

      Mi najbardziej spodobały się opowiadania: "Wysłannicy", "Romantyczny Interdyscyplinarny Projekt" oraz "Wędrujące Samogłoski", chociaż inne opowiadania też były świetne.

      W jednym z opowiadań "główne role" otrzymują Agenci W Czerni, co też bardzo mi się spodobało. Zawsze zastanawiałam się, co oni myślą o Felixie, Necie i Nice, wreszcie więc miałam okazję się dowiedzieć ; ). 

      Tytułowe Nadprogramowe Historie czasami nawiązują do różnych części książek, jednak jeżeli nie czytaliście wszystkich części możecie bez problemu przeczytać najnowszą książkę, a przeczytanie tej części może zachęci do przeczytania poprzednich części.

      Pozostaje mi tylko czekać na kolejną część serii : ) 

      Pozdr!

      Julie^^


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      julie121001
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 kwietnia 2013 14:16